Cep Telefonu ile Fotoğraf Çekmek

* Kamera Camını Temizleyin

Fotoğraf makinelerinde olduğu gibi akıllı cep telefonlarında da lensinizi temizlemeniz gerekiyor. Akıllı cep telefonunuz cebinizde veya çantanızda iken ya da tozlu bir ortamda bulunduğunuzda lensi kirlenebilir ve fotoğraf çektiğinizde iyi sonuçlar ortaya çıkarmayabilir. Bu yüzden çekim yapmadan önce yumuşak bir bez ile lensinizi temizlemenizde fayda var.

* Manuel Netlik Yapın

Hemen hemen her akıllı cep telefonunda otomatik odaklama (auto focus) modu bulunuyor. Fakat bu mod her zaman güzel sonuçlar vermeyebilir. Siz kendiniz odak noktasında ne olacağına karar verip ekranda parmağınız ile odak noktasına dokunarak netlik noktasını belirleyebilirsiniz. Kolay ve basit bir şey olmasına rağmen, ne yazık ki halen birçok kişi netliği kendisinin ayarlayabileceğinin farkında değil.

* Telefonu İki Elinizle Tutun

Akıllı cep telefonlarıyla çekim yaparken genellikle tek elle çekim yapılır. Tek elle çekim yaparken titrememe ve denge gibi unsurlar kolay sağlanamayacağından fotoğraflar net olmayabilir. Bu yüzden çift elle ve kollarınız vücudunuza sabitleyerek çekim yapmanız daha verimli ve daha güzel sonuçlar doğurarak fotoğrafın net çıkasını sağlar.

* Dijital Zum Kullanmayın

Fotoğraflarınızı çekerken dijital zum yapmaktan kaçınarak objenize yakınlaşmayı denemelisiniz. Dijital zum megapiksel değerlerini düşürdüğü için görüntülerde bozulmalar yapacağından dolayı kaliteli görüntü ortaya çıkmasına engel olur. Bu yüzden objeye doğru kendiniz giderek yakınlaşmayı tercih etmelisiniz.

 

* Altın Orana Dikkat Edin!

İyi fotoğrafların kuralı olan “Altın Kesim”e dikkat etmelisiniz.  Bunu da kafanızda hayali çizgiler ile ekranı üçe bölerek yapmalısınız. Çekeceğiniz obje ekranın tam ortasına değil de bu hayali çizgilerin tam üstüne gelirse fotoğraflar göze daha hoş gözükecektir. Akıllı cep telefonlarının çoğunda zaten ekranda çizgiler mevcut. Bu çizgilere göre fotoğraflarınızda kompozisyon unsurlarınızı yerleştirebilirsiniz.


* Işığı ve Gölgeyi İyi Kullanın

Fotoğrafın temeli ışıktır. Işığın olduğu her yerde gölge de vardır. Bu kural cep telefonları ile çekilen fotoğraf içinde geçerlidir. Düşük ışık kaynakların da fotoğraf çekmenizin zor olduğundan fotoğraflarınızda hareketlilik hissi oluşabilir. Işık kaynağını (güneş, lamba vs) arkanıza alarak fotoğraf çekmeyin, aksine ışık kaynağını çekeceğiniz nesnenin sağına ya da soluna 45 derecelik açıyla gelecek şekilde ayarlarsanız, gölgeli güzel bir fotoğrafınız olur. Flaş kullanımında olabildiğince uzak durun, tabi ki ışık kaynağı olarak karanlık ortamlarda faydalı olabiliyor fakat ön tarafı aydınlatarak arka tarafın karanlık çıkmasına neden olduğundan fotoğrafta kötü etki de bırakabiliyor.

 

* Farklı Bakış Açıları Geliştirin

Akıllı cep telefonlarınız ile çekim yaparken çoğu kişi telefon ekranı göz hizasında tutarak fotoğraf çeker. Halbuki perspektif açınızı değiştirerek çekim yaparsanız daha değişik sonuçlar elde edebilirsiniz. Örneğin akıllı cep telefonunuzu yan tutarak, yere yakın tutarak, yukarıdan aşağıya doğru tutarak gibi değişik açılar oluşturabilir.

* Nesneye Yakınlaşın

Yakın çekimler yapmayı deneyebilirsiniz. Eğer düşük pikselli akıllı cep telefonu veya zoom yapma özelliği olmayan model kullanıyorsanız objeye yakınlaşmayı deneyebilirsiniz. Zoom yapmaktan daha etkili ve keyifli sonuçlar verecektir. Tabi burada cep telefonunuzun kamerasının macro mesafesini bilmelisiniz. Eğer bu mesafeden daha yakın çekim yapmaya çalışırsanız, o zaman netleyememe gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz.

* Titreşimden Kurtulmak İçin Zamanlayıcıyı Kullanın

Akıllı cep telefonlarınızla fotoğraf çekerken titreşim den etkilenerek fotoğraf çekmek istemiyorsanız eğer zamanlayıcı modunu kullanarak bunu elde edebilirsiniz. Zamanlayıcı modu bulunmuyorsa eğer buna uygun olarak uygulamaları indirip kullanmaya başlayabilirsiniz.

* Alan Derinliği Yaratın

Çekeceğiniz fotoğraflar da bokeh yaratabilirsiniz. Bokeh; fotoğraf çekilirken, fokus yani odak dışında kalan net olmayan kısımların fotoğrafçının seçtiği objektif, kullandığı diyafram gibi ayarlar neticesinde fotoğrafta oluşan bulanıklık efektidir. Akıllı cep telefonunuzda ise bokehi bir objeye yakınlaşarak oluşturabilirsiniz. Ya da çeşitli efektler kullanabilirsiniz.

 

* Kırmızı Göz Önleme Modunu Kullanın

Geceleri çekim yaparken flaş kullanımı gerektiğinden kırmızı göz çıkma gibi durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Ayarlar kısmından kırmızı göz ayarını açık tutarak bu durumun önüne geçebilirsiniz.

* Daha Geniş Fotoğraflar İçin Panoramik Modu Kullanın

Bazı model akıllı cep telefonların da bulunan ayar veya indirilen uygulama ile panoramik bir fotoğraf elde etmenizde mümkündür. Çok beğendiğiniz büyük bir bölgenin fotoğrafını çekmek için kullanabilirsiniz.

 

* Her Zaman En Yüksek Kalitede Çekin

Akıllı cep telefonunuzda fotoğraf çekeceğiniz zaman, ayarlara gidip yüksek kaliteye ayarladığınızdan emin olun böylece çektiğiniz fotoğraf daha güzel gözükecektir. Eğer düşük kalitede çekerseniz, hem o fotoğrafı basmak istediğinizde fotoğrafı oluşturan noktacıklar büyüyerek baskı kalitenizi olumsuz etkileyecek, hem de kadrajladığınızda daha düşük çözünürlükte bir fotoğraf elde etmiş olacaksınız.

* Renk Tonlarıyla Oynayın

Akıllı cep telefonlarının bazı modellerinde, kamera ayarlarının içinde HDR, Sepya gibi efekt özellikleri bulunmaktadır. Bu programları kullanarak yada uygulama mağazalarından efekt uygulamalarını indirerek, fotoğraflarınıza efekt verebilir ve fotoğraflarınızı istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Efekt uygulamaları ile çektiğiniz fotoğraflara değişik efektler vererek yaratıcılığınızı konuşturabilirsiniz. Ayrıca fotoğraflarınızı siyah beyaz yaparak da güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.

 

* Kompozisyona Dikkat Edin

Son olarak, iyi bir fotoğraf teknolojiyle çekilmez. Fotoğrafınızda kompozisyonunuzun, ışığınızın, renklerin ve açının öneminden sonra teknoloji gelmektedir. Fotoğrafa düşüncenizi aktarırsanız, o zaman teknoloji sayesinde daha da başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Artvin

Paz May 3 , 2020
[Best_Wordpress_Gallery id=”3″ gal_title=”Artvin”]

You May Like

Etiketler