Fotoğraf Nasıl Çekilir? Püf Noktaları Nelerdir?

Fotoğraf çekim teknikleri özellikle fotoğraf çekmeye yeni başlayanların merak ettikleri konulardır. Hızlı bir şekilde profesyonel fotoğrafçılığa adım atmak ve diğer fotoğrafçılara yetişmek isteyenler genellikle fotoğraf çekmenin püf noktalarını öğrenerek işe başlarlar.

  • Fotoğraf Makinesi Nasıl Tutulur?

Fotoğraf nasıl çekilir diye araştırma yapmadan önce makinenizi nasıl tutmanız gerektiğini iyi bilmelisiniz. Makineyi doğru bir şekilde tutmak fotoğraf teknikleri uygulanırken önemli adımlardan biridir. Fotoğraf makinesi boynunuza asılı bir şekilde durmalıdır ve makinenizi göbek hizasında taşımanız gerekir. Çekim yaparken de öncelikle sol el avuç içi yukarı bakacak ve öne doğru açılarak makine denge noktası avuç içine tam oturtulmalıdır. Parmaklarınızı çok sıkmadan sağ elinizle makinenizin sağ tarafını kavramanız gerekir. Ardından çekeceğiniz konuya yönelerek sağ gözünüzü bakaça yanaştırmalı ve iyi bir kompozisyon ayarlamalısınız. Bedeninize sağlam bir duruş vermek için bir yere yaslanmanız gerekebilir. Çömelerek fotoğraf çekmek sakıncalıdır, vücudunuzun dengesi bozulur. Bu durumda yere diz dayayarak fotoğraf çekebilirsiniz.

  • Pozlandırma

Fotoğraf çekim teknikleri arasında en önemlilerden biri pozlandırmadır. Pozlandırma, ışığı makine aracılığı ile kaydetme işlemidir. Doğru bir pozlama ayarı için diyafram ve enstantaneyi iyi kullanmak gerekir. Işığın sensöre ya da filme ne kadar sürede gireceğini enstantane, ne miktarda gireceğini ise diyafram belirler. Dengeli bir şekilde kullanılan bu iki öğe doğru pozlamayı sağlar.

Dijital makinelerde otomatik ayar yapabilirsiniz ancak iyi bir fotoğrafçı olmak istiyorsanız ayarlarınızı kendiniz düzenlemelisiniz. Öğrenme sürecinde ise eşderğerlik yasasından yararlanabilirsiniz. Işığn makineye giriş şiddeti olan diyafram ne kadar artırılırsa ışığın makineye giriş süresi olan enstantanenin de o kadar artırılması gerekir. Enstantane arttıkça ışık daha az sürede içeri girer ve doğru fotoğraflar çekilir.

  • ISO Değeri

Profesyonel fotoğraf çekim teknikleri arasında yer alan ISO değeri her fotoğrafçının bilmesi gereken bir konudur. Fotoğraf makinenizdeki sensörlerin ışığa olan duyarlılık derecesi anlamına gelen ISO 50 ile 102400 arasında değer alabilmektedir. ISO ayarı yaparken sensöre gönderilen voltajı düşürmeniz ve fotoğraftaki gürültüyü engellemeniz gerekmektedir. Yetersiz ışıkta manzara fotoğrafları çekerken düşük ISO değerlerinde düşük estantene değeri kullanarak çekim yapmamız gerekecektir. I

  • Beyaz Ayarı

Fotoğraf teknikleri öğrenilirken beyaz ayarına değinilmeden olmaz. Beyaz ayarı; ışığın ısısıyla ilgilidir. Işığın ısısı KELVİN (K) ile gösterilir. Ana ışık kaynağı olan güneşin, gündoğumunda renk sıcaklığı 3100-4300 Kelvin, gün ortasında 5000-7000Kelvin,kapalı-bulutlu bir havada 6000-8000 Kelvin ve günbatımında 2500-3100 Kelvin arasında değişir. Dolayısıyla fotoğraf çekerken bu değerlere dikkat edilmelidir.

Kelvin dereceleri 5500 k nin altına doğru indiğinde renk spektrumunun sıcak tonlarına doğru gideriz yani sarı, yeşil, turuncu ve kırmızı renkler fotoğrafımıza hakim olmağa başlar. 5500 K üstüne çıkıldığında ise soğuk tonlara yani mavi renge doğru gidilir. Makinelerde beyaz ayarı seçeneği olduğu için fotoğrafçılar bu ayarı rahatça yapabilirler. Fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için otomatik mod faydalı olacaktır. Ancak beyaz ayarına hakim olmak için fotoğraf çekim teknikleri eğitimi almak şarttır.

  • Net Alan Derinliği ve Kontrolü

İyi bir fotoğraf çekmek istiyorsanız alan derinliğini es geçmeyin. Fotoğraf çekim teknikleri arasında en önemlilerden olan alan derinliğinde dikkat etmeniz gereken fotoğrafın en net kısmının sizin netlemeyi yaptığınız nokta olmasıdır.

Açık diyafram değerlerinde (ör.f:2,8)net alan derinliği azalır.Kısık diyaframda (ör. f:22 ) da tersine net alan derinliği artar. Dar açılı objektiflerde (ör.200mm) optik kuralları gereği netlediğimiz alanın arkasında ve önünde bulunan nesnelerin netliği azalır. Çekilecek konu objektife yakınlaştıkça net alan derinliği o oranda azalır. Bu 3 duruma dikkat ettiğinizde daha iyi fotoğraflar çekebilirsiniz.

  • Fotoğrafta Kompozisyon

Fotoğraf çekme teknikleri arasında olmazsa olmaz kompozisyon gelir. Kompozisyon yaratmadan fotoğraf çektiğinizde anlamı yakalayamazsınız. İyi bir kompozisyon içinde öncelikli olarak fotoğrafta ilgi odağını belirlemelisiniz. Ardından fotoğraftaki hareketi vurgulamak için düşük enstantane seçip pozlama sırasında zoom halkasını çevirebilirsiniz. Ayrıca ritmi bozan nesneleri fotoğraf karesinden atmanız gerekir.

  • Perspektif

Kompozisyon yaratırken perspektifi de göz önünde bulundurmanız yararlı olacaktır. Konuya yaklaştıkça derinlik etkisi perspektif artar, planlar arasındaki mesafeler büyür ve planlar birbirinden ayrılır. Bu püf noktasını kullanarak derinlik etkisi ile harika kareler yakalayabilirsiniz. Fotoğraf çekme teknikleri sayesinde sağlıklı perspektifler yakalarsınız.

  • Doku

Fotoğraf nasıl çekilir diye merak edenler fotoğraf çekim teknikleri arasında yer alan doku konusunu da es geçmemeliler. Doku ışığın konuya yatık geldiği zamanlarda belirginleşen bir vurgulama öğesi olarak fotoğrafınıza anlık etki katar. Rüzgarın ağaç dallarını hareketlendirmesi, akan nehirler fotoğrafa görsel efekt katacaktır. Çarpıcı fotoğraflar için doku öğesini kullanmanız önemlidir.

  • Işık

Fotoğraf çekim teknikleri açısından ışık, bir fotoğrafçının profesyonelce kullanabildiği aracı olmalıdır. Fotoğrafçı doğal ve yapay ışıkta nasıl çekim yapacağını bilmelidir. Işık kaynağı konuya çok yakın konumlandırılmış, bir cephe ışığı veriyorsa, konu üzerinde doku ve derinlik etkisi vermeyen bir aydınlanma sağlanır. Işık kaynağı konu ile 90 derecelik bir açı yapacak şekilde kaydırıldığında doku ve derinlik etkisi gittikçe artar. Mevsimi, zamanı ve konuyu hesaba katarak ve bu püf noktalarını kullanarak çekim yapılabilir.

  • Yardımcı Elemanlar

Tripod,flaş, filtreler gibi fotoğraf çekmek için her zaman yanınızda olsun. Yeni başladığınız fotoğrafçılık serüveninizde daha hızlı gelişmenizi bu ekipmanlar sağlayacaktır. Fotoğraf teknikleri böylece daha hızlı uygulanacaktır.

Telefonla Fotoğraf Çekme Teknikleri

Son zamanlarda telefonlarımız fotoğraf makinemiz oldu. Gelişen telefon sektörü profesyonel fotoğraf makineleri gibi ön kameralar üretmeye başladı. Hatta fotoğraf düzenleme uygulamaları sayesinde telefonla çekildiği anlaşılmayan fotoğraflar ile karşılaşıldı. Ancak her dijital makinede olduğu gibi telefonlarda da kullanırken dikkat edilmesi gerekenler var. Profesyoneller gibi fotoğraf çekmek için birkaç strateji işe yarıyor.

İşte, telefonla fotoğraf çekme teknikleri:

  • Otomatik çekim modunu kullanın. Makinenizin özelliklerinden yararlanın.
  • Profesyonel fotoğraf çekim teknikleri ile varsayılan ayarları değiştirin. Ayarları kurcalayıp daha iyi kalitede fotoğraflar elde edebilirsiniz.
  • Elinizi sabit tutun. Bulanık fotoğraflarla karşılaşmak istemiyorsanız iki elinizi ya da tripodları kullanabilirsiniz.
  • HDR modundan faydalanın. Karanlık ya da çok aydınlık alanlarda, ışıktan dolayı oluşan gölgelerin önüne geçmiş olursunuz.
  • Fotoğraf kurgulama programlarını kullanın. Google Picasa, Pixlr gibi basit programlar ile fotoğraflar üzerinde oynayabilirsiniz.
  • Fotoğraflarınızı telefonda düzenlemek için geliştirilen uygulamaları takip edin.
  • Yakınlaştırma (zoom) özelliğini tercih etmeyin. Fotoğraflarınızda kalitenin düşmemesi için yakınlaştırma özelliğini unutun.
  • Fotoğraf nasıl çekilir diyorsanız öncelikli olarak kameranızı sürekli temizlemeniz gerektiğini bilin.
  • Alan derinliği yaratın. Objektif kullanarak bu etkiyi oluşturabilirsiniz.

Telefonla fotoğraf çekim teknikleri sayesinde anlık fotoğraflarınızı daha güzel hale getirirsiniz. Fotoğraf makinenizin yanınızda olmaması dert olmaz…

Fotoğraf çekmenin püf noktaları ve tekniklerinden yararlanarak profesyonel kariyerinize daha sağlam adımlar atabilirsiniz. Hem yeteneklerinizi hem de tekniğinizi geliştirirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Cep Telefonu ile Fotoğraf Çekmek

Cts May 2 , 2020
* Kamera Camını Temizleyin Fotoğraf makinelerinde olduğu gibi akıllı cep telefonlarında da lensinizi temizlemeniz gerekiyor. Akıllı cep telefonunuz cebinizde veya çantanızda iken ya da tozlu bir ortamda bulunduğunuzda lensi kirlenebilir ve fotoğraf çektiğinizde iyi sonuçlar ortaya çıkarmayabilir. Bu yüzden çekim yapmadan önce yumuşak bir bez ile lensinizi temizlemenizde fayda var. […]

You May Like