Makro veya yakınlaştırıcı (close-up) objektif adı verilen objektif ile yapılan bir fotoğraf çekim tekniğidir. Nesneyi normalden daha yakın mesafeden odaklamanızı sağlar.
Makro fotoğrafçıların en popüler nesneleri arasında çiçekler, yaprakların üstünde uğur böcekleri, arılar ve doğada her gün meydana gelen ancak bizim dikkat bile etmediğimiz diğer unsurlar yer alıyor. Makro fotoğrafın cazip kılan şeylerden biride çıplak gözle göremediğimiz detayları göstermesidir.
Yakın Plan Büyüleyici Makro Fotoğrafları Nasıl Çekersiniz?
Alan Derinliğini Maksimuma Çıkarın
Makro objektiflerde en keskin sonuçları tatlı noktalarda (sweet stop) alırsınız ve makro çekimde bu keskinliği yakalamak zordur. En iyi netliği elde etmek için makro çekimde objektifi nesnenin tam karşısına gelecek şekilde yerleştirin ve alan derinliği yaratın. Örneğin çiçeğin üstünde arıyı çekiyorsanız, çiçeği tam karşısından açılamanız gerekir.
Auto-Focus Özelliğini Kapatın
Makro çekimin en zor kısımlardan birinin, nesneleri net ve odakta çekmek olduğunu artık biliyorsunuz ve en sinir bozucu metotlardan birini öğrenmek üzeresiniz: Nesnenin en yakınında otomatik oda kullanmak. Sinir katsayınızı düşürmek için verebileceğim tek ipucu, fotoğraf makinenizin objektifindeki otomatik odaklama (Auto-Focus) özelliğini kapamak ve manuel odaklama özelliğini açmak olacaktır. Otomatik odaklamada objektif odak noktası arayacak ve objektifinizin arama sesini duyacaksınız. Manuel odaklama ile bu sorundan kurtulun.
Deklanşöre Dokunmayın!
Eğer ki fotoğraf makinenizi tripod üzerine yerleştirdiyseniz deklanşöre bastığınızda ufak titremeler fotoğraf bir miktar netlik kaybedebilir. Bunun önüne geçmek için tetikleyici kullanmanızı tavsiye ediyorum. Eğer tetikleyici temin edemezseniz makinanızın zamanlayıcısını da kullanabilirsiniz.
Makro Çekim için En Uygun Diyafram Ayarı Hangisidir?
Makro fotoğraflarda en çok kullanılan F ayarı f/22’dir. Makro objektiflerin alan derinliği küçük olduğu için derinliği olabildiğince genişletmelisiniz ve bunu ancak diyafram ayarı (f-stop) f/22 gibi bir değerde iken yapabilirsiniz. Aslında f/16, hatta f/11 bile kullanabilirsiniz. Fakat nesneyi maksimum odakta tutabilmek için f/22 kullanmak en iyi tercih olacaktır. Rakam yükseldikçe fotoğrafın daha büyük bir kısmı oda içerisinde kalacaktır.
Neden Kapalı Mekanda Makro Çekim Yapılır?
Makro çekimleri çoğu aslında iç mekanda çekilir. İçeride çekim yapmanın en büyük avantajı rüzgar olmamasıdır. İlk başta önemsiz bir şey gibi gözüküyor ama dış çekim yaparken vizörden baktığınızda bu problemi anlayacaksınız. Hafif de olsa rüzgar fotoğrafınızda netlik kaybına neden olacaktır. İçeride çekimin bir diğer avantajı da ışığı kontrol edebilmenizdir.
Makro Fotoğraf İçin Mükemmel ve Eşit Dağılımlı Işık
Yakın plan fotoğraflarını ışıklandırırken hedefiniz, olabildiğince eşit bir ışıklandırma yapmaktadır. Aslında tüm bu iş için tasarlanmış Ring Flaş denilen özel bir flaş bulunur. Bu flaşlar ile nesneninizin her tarafını aydınlatmak için, aradığınız eşit dağılımlı ışığı elde edebilirsiniz.
Bir Makro Objektif Satın Almak
Bu konu ilginizi çekti ise sizin için makro lensinizi almak için bir de alternatiflere göz atalım. Makro çekim için kullanabileceğiniz bazı makro objektif marka ve modelleri şu şekildedir:
Canon
- Canon 100mm 2.8 Makro USM Lens
- Canon 100mm 2.8L IS USM Makro Lens
- Canon 180mm f3.5L Makro USM Lens
Nikon
- Nikon 105mm f/2.8G VR IF-ED Mikro Lens
- Nikon 180mm f/2.8 D IF-ED Makro Lens
- Nikon 200mm f/4 D IF-ED Mikro Lens
Sigma
- Sigma 150mm f/2.8 EX APO DG HSM Macro
- Sigma 150mm f/2.8 EX DG OS HSM APO Makro Objektif
- Sigma 180mm f/3.5 EX DG HSM Macro Lens